Ze Zijn Zot, Die Heistenaars
Carnaval in Heist
Auteurs: Robert De Corte, Marie Louise Vantorre
Paperback - 80 pag.
Afmetingen: 11,5,5x17,0cm
Prijs: €10,00
ISBN: 9789461680174
Zot zijn doet geen zeer. In Antwerpen zijn ze zot van “A”, die in Heist van “C”, van Carnaval dus.
Niet dat wij iedere Antwerpenaar een pint zouden willen trakteren die naar het Carnaval van Heist komt. Een hoop mensen uit het binnenland worden er naar toe gezogen, wat op zijn zachtst gezegd merkwaardig is. Het Heistse carnaval is immers van oorsprong een louter lokaal gebeuren, van en met de mensen die hun brood verdienden bij de zeevisserij. Hoelang het Heistse Carnaval bestaat weet niemand. Het moet minstens een paar honderd jaar zijn. Leuk? De gemeentelijke overheid zag dat meermaals anders. Uit de archieven blijkt immers dat de tjeven keer op keer hebben geprobeerd om dat volksfeest te bannen. Zelfs de pastoors predikten van op hun kansel dat wie mee deed aan die barbarij een toekomst in het hellevuur wachtte. Het enige resultaat was dat de katholieken de volgende keer de verkiezingen verloren, het Carnaval bleef, en groeide, en groeide.
Ondertussen is de stoet op zondag uitgegroeid tot de grootste van West-Vlaanderen en is het een serieuze toeristische trekpleister geworden. En toch heeft het zijn couleur locale behouden.
Hoe dat kan? Dat kan je lezen in dit boekje. Iedereen die iets voor Carnaval voelt, of het nu Heist is of ergens anders, moet dit gelezen hebben. Niet dat we de pretentie hebben om volledig te willen zijn, daarvoor zijn er niet genoeg bronnen. Maar als je het fijne wil weten over gouden en andere babelutten, sprotjesdag, plakkers en vissers, het “klakkertje”, prinsen, keizers en prinsessen, de Heistse Carnavalschlagers … dan krijg je hier spek voor je bek.
De geschiedenis heeft zijn rechten, daaraan werd dus veel aandacht besteed, maar je zal het vooral ook lezen omwille van de anekdotes en de vertellingen. Het komt uit net voor Carnaval. Wil Zorro die Heistenaars nog zotter maken?

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

zorro uitgeverij - Braambeierhoekstraat 5, 8340 Damme - e-mail: info@zorrobooks.be - BTW: BE 0830.913.282