Van je toegewijde zus, Cécile
Brieven over-leven tijdens de Groote Oorlog
Auteurs: Paul Saelens en Martine Mensaert
Paperback - 400 pag.
Afmetingen: 15x23cm
Prijs: €24,95
ISBN: 9789461680259
Een verhaal over patriottisme, maar vooral over een jonge vrouw die koste wat kost haar familie wil samenhouden in die vreselijke periode van de geschiedenis: WOI.
Cécile schreef vanuit Aardenburg (Nl), waar ze heen gevlucht was met de adellijke familie bij wie ze werkte als gouvernante, naar haar broer die aan het front zat en naar haar ouders die in Brugge waren achtergebleven. Algauw maakte ze deel uit van een communicatiecircuit tussen frontsoldaten en hun families in Brugge.
Ze vertelt over het dagelijkse leven in niet-bezet Nederland, de geplande verhuizing naar Engeland, haar pogingen om haar broer te zien, het dramatische voorval dat de familie treft.
Het verhaal is opgebouwd uit laagjes: achter de oppervlakkige nieuwtjes, schuilt een verhaal van grote bezorgdheid en ongerustheid; een verhaal van het draagbaar willen maken van het dagelijkse leven voor elkaar.
De brieven van Cécile werden teruggevonden door haar kleinzoon Paul Saelens. Samen met zijn vrouw Martine Mensaert, stelde hij dit boek samen. Het resultaat geeft de lezer een indringend beeld van het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een uniek, uit het leven gegrepen boek, toegespitst op ‘gewone’ leven tijdens een oorlog eerder dan op de algemene geschiedenis.

In 2014 wordt het begin van de Eerste Wereldoorlog - die honderd jaar geleden begon - herdacht.

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

zorro uitgeverij - Braambeierhoekstraat 5, 8340 Damme - e-mail: info@zorrobooks.be - BTW: BE 0830.913.282