Ook een mens
Oostende 14-18: den anderen orlooge
Auteurs: Patrick Gyselen
Hardback - 208 pag.
Afmetingen: 14x21cm
Prijs: €19,95
ISBN: 9789461680358
Wanneer grote mogendheden zich van hun kleinste kant laten zien,worden kleine mensen groots in hun overlevingsdrang. Dit boek gaat over die kleine mens in de Grote Oorlog. Patrick Gyselen benadert dit universele gegeven met Oostendeals uitvalsbasis.
Wanneer het Duitse leger op 15 oktober 1914 Oostende binnenmarcheert,wordt de Belle Epoque onder de soldatenlaarzen verpletterd. Ingesloten tussen front en zee wordt Oostende een levensgevaarlijke enclave. Duivels nieuw wapentuig vermorzelt of verminkt weerloze inwoners.
De grijpgrage bezetter stort de stad in armoede en hongersnood. Veel vissers zijn naar Engeland gevlucht. Oostendse soldaten aan het IJzerfront zien, ziek van heimwee, hun onbereikbare stad in de verte liggen. Ondertussen worden de achtergebleven Oostendse vrouwen met Duitse soldaten en arbeiders geconfronteerd. Wanneer de Belgen na vier lange jaren de stad bevrijden, volgt een explosie van euforie en wraak.
De titel ‘Ook een mens’ verwijst naar het opbloeien van kleine goedheid binnen het grote kwaad. Patrick Gyselen benadert dit vanuit psychologische, historische en cultuurfilosofische hoek, maar toch is het boek ook volks. Oostendenaars van toen beschrijven wat ze meemaken en alles speelt zich af in straten en op pleinen die er nu ook nog zijn. Dramatische scènes worden soms overgoten met ironische commentaar of gelouterd met empathie.
Het boek eindigt met de vraag of we honderd jaar later zoveel wijzer geworden zijn dan toen.

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

zorro uitgeverij - Braambeierhoekstraat 5, 8340 Damme - e-mail: info@zorrobooks.be - BTW: BE 0830.913.282