De koppige kleermaker
Oude brugse verhalen
Auteurs: Hendrik De zeine
Paperback - 96 pag.
Afmetingen: 11,5 x 17cm
Prijs: €10
ISBN: 9789461680464
VERSCHIJNT 25 april
Oorspronkelijk door Hendrik De
bewerkt door Paul Saelens & Martine Mensaert
Hendrik De Zeine (1864-1925) was journalist, drukker, uitgever, hoofdredacteur, schrijver, dichter, muziek- en toneelschrijver… Hij werkte mee aan allerhande culturele uitgaven. Kortom, een literaire en culturele duizendpoot, een veelschrijver.

De Zeine schreef ook volkse verhalen die vaak in feuilletonvorm in kranten verschenen, ‘Mengelwerk’ genaamd en andere die in boekvorm verschenen. In zijn tijd was De Zeine een populair volksschrijver, maar na honderd jaar of meer waren de vertelsels in de vergetelheid geraakt. Paul Saelens (achterkleinzoon van De Zeine) en Martine Mensaert staken dertien oude verhalen die zich in Brugge afspelen, in een modern jasje. Om de sfeer van die tijd en de band met het verleden niet te verliezen, werden fragmenten oude tekst overgenomen. De verpakking is anders, de inhoud blijft hetzelfde. De verhalen zijn niet alleen onderhoudend, ze geven ook een beeld van het leven in lang vervlogen tijden.

In dit boekje gaat alle aandacht naar West-Brugge, het gebied tussen het Zand en de Smedenpoort. De Koppige Kleermaker vertelt over Jan, een kloeke beenhouwer en Cordula, de dochter van een kleermaker. Het wordt een spannend liefdesverhaal. De Processie van Blindekens en de volkse feesten die daarop volgden, nemen een grote rol in dit verhaal.
In Sef Palinck, de Koetsier vertelt Barbara uit godshuis ‘De Moor’ een triestig verhaal over een koetsier aan het station van Brugge, toen op het Zand gelegen. Een serpent zorgt voor de ontknoping.

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

zorro uitgeverij - Braambeierhoekstraat 5, 8340 Damme - e-mail: info@zorrobooks.be - BTW: BE 0830.913.282