Het ware geluk
Oude Brugse verhalen
Auteurs: Hendrik De zeine
Paperback - 96 pag.
Afmetingen: 11,5 x 17cm
Prijs: €10
ISBN: 9789461680488
VERSCHIJNT 25 april
Oorspronkelijk door Hendrik De
bewerkt door Paul Saelens & Martine Mensaert
Hendrik De Zeine (1864-1925) was journalist, drukker, uitgever, hoofdredacteur, schrijver, dichter, muziek- en toneelschrijver… Hij werkte mee aan allerhande culturele uitgaven. Kortom, een literaire en culturele duizendpoot, een veelschrijver.

De Zeine schreef ook volkse verhalen die vaak in feuilletonvorm in kranten verschenen, ‘Mengelwerk’ genaamd en andere die in boekvorm verschenen. In zijn tijd was De Zeine een populair volksschrijver, maar na honderd jaar of meer waren de vertelsels in de vergetelheid geraakt. Paul Saelens (achterkleinzoon van De Zeine) en Martine Mensaert staken dertien oude verhalen die zich in Brugge afspelen, in een modern jasje. Om de sfeer van die tijd en de band met het verleden niet te verliezen, werden fragmenten oude tekst overgenomen. De verpakking is anders, de inhoud blijft hetzelfde. De verhalen zijn niet alleen onderhoudend, ze geven ook een beeld van het leven in lang vervlogen tijden.

De drie verhalen in dit boek hebben één gemeenschappelijk thema: (naasten)liefde.In Het Ware Geluk volgen we een papnon op liefdadigheidsmissie door de Meers, een erg verpauperde wijk in die tijd. Ze wordt er aanbeden en op handen gedragen, maar ook uitgelachen en bespot. Wacht maar tot je leest wat ze bij Seven en Triene meemaakt
Het Begijnhof is het decor in Het Geheim van het Geluk. Een jonge kunstschilder, met een gekwelde en melancholische ziel, ontmoet een vrome begijn die hem de waarde van het leven leert inzien. Ook de stad Brugge helpt hem. Hij wordt echter hopeloos verliefd! Zal hij het geheim vinden?
Een moeder in wanhoop, wendt zich in Haupman, de Gierigaard, tot een rijke burger in de hoop dat die haar helpen zal. Hij stuurt haar echter meedogenloos weg...

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

zorro uitgeverij - Braambeierhoekstraat 5, 8340 Damme - e-mail: info@zorrobooks.be - BTW: BE 0830.913.282