Elias Snoeck, de torenwachter
Oude Brugse verhalen
Auteurs: Hendrik De zeine
Paperback - 96 pag.
Afmetingen: 11,5 x 17cm
Prijs: €10
ISBN: 9789461680501
VERSCHIJNT 25 april
Oorspronkelijk door Hendrik De
bewerkt door Paul Saelens & Martine Mensaert
Hendrik De Zeine (1864-1925) was journalist, drukker, uitgever, hoofdredacteur, schrijver, dichter, muziek- en toneelschrijver… Hij werkte mee aan allerhande culturele uitgaven. Kortom, een literaire en culturele duizendpoot, een veelschrijver.

De Zeine schreef ook volkse verhalen die vaak in feuilletonvorm in kranten verschenen, ‘Mengelwerk’ genaamd en andere die in boekvorm verschenen. In zijn tijd was De Zeine een populair volksschrijver, maar na honderd jaar of meer waren de vertelsels in de vergetelheid geraakt. Paul Saelens (achterkleinzoon van De Zeine) en Martine Mensaert staken dertien oude verhalen die zich in Brugge afspelen, in een modern jasje. Om de sfeer van die tijd en de band met het verleden niet te verliezen, werden fragmenten oude tekst overgenomen. De verpakking is anders, de inhoud blijft hetzelfde. De verhalen zijn niet alleen onderhoudend, ze geven ook een beeld van het leven in lang vervlogen tijden.

In Elias Snoeck, de Torenwachter op het Belfort, bemerkt het hoofdpersoange niet dat er brand is uitgebroken in de Philipstockstraat. Hij heeft namelijk teveel gedronken. Dit heeft kwalijke gevolgen voor hem en zijn gezin. Het gaat van kwaad naar erger, zelfs de gevangenis en de pijnbank komen er aan te pas.
In Het Spook van Siska Bubbels ontmoeten we Siska, een brave kruidenierster in de Sint-Jorisstraat. Ze raakt slaags met de hondenvangers en met kwajongens. Het bezoek van een akelig spook wordt bijna haar dood. En wat heeft de droom van de schoenen te betekenen?

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

zorro uitgeverij - Braambeierhoekstraat 5, 8340 Damme - e-mail: info@zorrobooks.be - BTW: BE 0830.913.282