Indianen en Eskimo’s aan het westelijk front tijdens de Grote Oorlog
Auteurs: Geert Noppe
softcover - 360 pag.
Afmetingen: 14,8 x 210cm
Prijs: €29,95

ISBN: 9789461680549
In zijn eerste boek ‘Vreemdelingen in de Westhoek tijdens de Grote Oorlog’ schreef Geert Noppe al over de verschillende ethnische minderheden die meevochten in WO I. Voor dit boek ging hij op zoek naar de indianen en Eskimo’s die in de Vlaamse loopgrachten terechtkwamen. Een groep naar wie bijzonder weinig onderzoek is gedaan. Het kostte hem vijf jaar en het resultaat is een uniek boek over een ‘vergeten’ stukje geschiedenis. Wie waren ze? Waar liggen de gesneuvelden begraven? Wat gebeurde er na de oorlog met hen. Nooit eerder werd de inbreng van indianen en Eskimo’s in die periode zo grondig en uitgebreid belicht. Dit boek is niet alleen een knap stukje opzoekwerk maar ook een (eerste) eerbetoon aan alle First Nations, Métis en Eskimo’s die hun leven waagden en gaven in een oorlog die zeker de hunne niet was.

Met dit boek brengt Geert Noppe gerechtigheid voor de First Nations, die met name Canada uit de geschiedenis wou gommen.
Inuït (Eskimo’s) en indianen worden stilaan gerehabiliteerd. Ze hebben hun eigen reusachtige maar barre Nunavut teruggekregen. Nu wordt ook hun verplichte inzet in de Groote Oorlog erkend.
“We werden niet ‘ontdekt’ door blanken die langs de kust voeren, we leefden niet in leeg gebied zonder mensen”, vatte Arthur Manuel samen, de net gestorven Nelson Mandela van de Secwepemc Nation.Geert Noppe heeft de vergetenen terug een naam gegeven.
Lukas De Vos , journalist VRT.

De auteur belicht de bijdrage van de Canadese First Nations en Inuït tijdens de eerste wereldoorlog.
Deze studie is tot stand gekomen na jarenlang research , aangevuld met een flinke dosis koppigheid en doorzettingsvermogen , eigen aan een West-Vlaming.
Een aanrader over een ongekend aspect van de Groote Oorlog , onlosmakkelijk verbonden met de Westhoek.
Carl Decaluwé , gouverneur van West-Vlaanderen.

This book is not only a tribute to my grandfather Johnson Paudash , chief of the Hiawatha tribe but also to the First Nations who participated in the First World War with the Canadian CEF.
I am also grateful to the author and friend for his interest in the history of our people written in an exceptional book.
Brian Paudash , grandson of Johnson Paudash.

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

zorro uitgeverij - Braambeierhoekstraat 5, 8340 Damme - e-mail: info@zorrobooks.be - BTW: BE 0830.913.282